
Tjänster
Snabbval:
Naprapati

Ultraljudsundersökning

Våra behandlingsmetoder

Allmänt
Naprapatin ser till helheten och naprapater behandlar därför både muskler och leder och har som mål att minska smärta och öka rörligheten i kroppen.
Naprapater har hög kompetens inom naprapatisk manuell terapi och goda kunskaper inom ortopedisk och annan konventionell medicin.
En naprapat arbetar främst med sina händer och kombinerar på ett effektivt sätt olika manuella behandlingstekniker såsom massage, mobilisering, manipulation, stretching, triggerpunktsbehandling. Oftast kombineras ledspecifika behandlingstekniker som manipulation och mobilisering med mjukdelsbehandling som t.ex. massage och stretching. De manuella behandlingsteknikerna kombineras vid behov med t.ex. elektroterapi, laser-, ultraljuds- och stötvågsbehandling.
För att nå ett varaktigt resultat är naprapaten noga med att motivera patienten att själv vara delaktig i rehabiliteringen och behandlingen följs därför vanligen upp med individuella träningsprogram, hemövningar och råd om arbetsställningar vilket minskar risken för att besvären återkommer.
Vilka besvär behandlar en naprapat?
En naprapat undersöker, diagnostiserar, behandlar och rehabiliterar smärttillstånd och nedsatt funktion i rörelse- och stödjeorganen. I behandlingen tas hänsyn till såväl leder och skelett som muskler och övriga mjukdelar.
En naprapat kan därför behandla ganska många indikationer. Utöver behandling av nedsatt funktion och smärta i ryggraden behandlar en naprapat även besvär från alla kroppens leder samt specifika smärttillstånd och diagnoser. Några exempel på dessa är:
- Ryggskott
- Nackspärr
- Axelbesvär
- Armbågsbesvär
- Handledsbesvär
- Bäckenbesvär
- Höftledsbesvär
- Knäbesvär
- Fotbesvär
- Muskelskador (t.ex. muskelbristningar, svullnader i muskler och mjukdelar)
- Seninflammationer (t.ex. hälseneinflammation, hopparknä, löparknä, plantarfasciit)
- Kroniska åkommor (t.ex. tennisarmbåge, golfarmbåge, carpaltunnelsyndrom, migrän)
- Akuta skador (t.ex. fotstukning, lårkaka, slemsäcksinflammation (sk. bursit))
- Musarm
- Ischias
- Inklämning (sk. impingement)
- Huvudvärk (spänningshuvudvärk)
- Hälsporre
På Omega Naprapati jobbar vi med både elektroterapi, laserbehandling, ultraljudsbehandling samt stötvågsbehandling. Hos oss kan du därför vara säker på att du får en behandling som är lämplig just för dina besvär. Dessutom utför vi ultraljudsundersökningar där man med stor noggrannhet kan se, mäta och utvärdera många typer av skador. På så sätt kan du få en mer specifik behandling för just din skada och därmed förkorta läkningstiden. Detta gör även att du kan återgå snabbare till arbetslivet efter sjukskrivning.
Förebyggande av besvär
Redan från första behandlingstillfället analyserar naprapaten din rörelseförmåga, muskelfunktion, varför du har fått dina besvär och vad du kan göra för att förebygga detta i framtiden. Därför är också en viktig del i naprapatbehandlingen att åtgärda bakomliggande orsaker till besvär som t.ex. dålig ergonomi på jobbet, arbetsmiljö, biomekanik, muskelfunktion mm.
Efter en behandlingsserie får du som patient oftast ett träningsprogram för att aktivera och stärka muskler och på så sätt få en bättre funktion vilket minskar risken för återfall. Naprapaten försöker också utbilda dig som patient till en viss grad så att du förstår hur och varför besvären uppstått och på så sätt bli motiverad till att förebygga detta genom att ändra arbetsställningar, följa träningsprogram mm. vilket är en förutsättning för ett långsiktigt resultat.
Legitimation och försäkring
Naprapater har en gedigen utbildning som ges på Naprapathögskolan i Stockholm (naprapatprogrammet). Utbildningen ges på heltid och tar fyra år, därutöver måste man praktisera ett år för att kunna bli legitimerad av Socialstyrelsen.
En legitimerad naprapat har som plikt att följa Socialstyrelsens regler och hos oss har du som patient alltid en behandlingsskadeförsäkring eftersom vi är anslutna till Naprapatförbundet. Detta ger dig som patienten en extra trygghet.
Muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik (MSKUL) ger dig som patient möjligheten att få en effektivare och bättre behandling eftersom man, med MSKUL, kan med stor noggrannhet se, mäta och utvärdera många typer av skador (se nedan för exempel på skador). På så sätt kan du få en mer specifik behandling för just din skada och därmed förkorta läkningstiden. Du behöver heller ingen remiss till ultraljudsundersökningen och du får svar direkt efter undersökningen (om du blev remitterad till oss skickas svaret istället till din läkare).
Med modern utrustning får vi högupplösta bilder som, tillsammans med anamnesen och den kliniska undersökningen, ger oss den information vi behöver för att fatta ett korrekt beslut. På så sätt får du som patienten hjälp på bästa sätt.
MSKUL är helt ofarlig - smärtar inte, ger ingen strålning (ultraljud är ljudvågor) eller några fysiska biverkningar. Det finns heller inga restriktioner, varken före eller efter en ultraljudsundersökning. Dessutom är MSKUL överlägsen flera andra röntgen- och undersökningsmetoder som t.ex. magnetresonanstomografi ("magnetkamera" eller "MR"), datortomografi (CT) och slätröntgen eftersom man kan dynamiskt testa en led eller en annan struktur och se hur dessa beter sig vid rörelse, belastning osv. och således komma så nära verkligheten som möjligt vad gäller din skada. Dessutom kan man, med sk. färgdoppler, se exakt hur mycket inflammationen det finns i en struktur vilket inte är möjligt med någon annan undersökningsmetod (varken MR, CT eller slätröntgen).
Observera att MSKUL fungerar för de flesta men inte alla typer av skador. Exempel på skador som inte är så synliga eller som man kan se med MSKUL men är svåra att diagnostisera:
-
Diskbråck
-
Korsbandsskador
-
Meniskskador (kan ses men svåra att diagnosticera)
-
Mfl.
Exempel på skador som är väl synliga och kan diagnosticeras med MSKUL:
-
Leder:
-
Axelled
-
Armbågsled
-
Handled
-
Höftled
-
Knäled
-
Fotled
-
-
Muskler (t.ex. muskelbristningar eller "sträckningar")
-
Senor (t.ex. inflammerade och förtjockade senor)
-
Ligament
-
Ledkapsel (t.ex. Frozen shoulder)
-
Bursa (slemsäcksinflammation)
-
Brosk (t.ex. artros)
-
Osteofyter (benpålagringar)
-
Nerver (nerventrapment)
-
Vätska, blod (svullnader och akuta vätskefyllnader)
-
Kärl (kärlinväxt sk. neovaskularisering)
-
Mfl.
Kontakta oss nu för att boka en ultraljudsundersökning!
Hos oss utförs ultraljudsundersökningar av en legitimerad naprapat som har en godkänd gedigen utbildning med examen inom muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik. Denna utbildning är godkänd av OMT-sektionen inom LSR (Ortopedisk Manuell Terapi resp. Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund).
Var noga med att fråga din terapeut om han/hon har examen i ultraljudsdiagnostik (och inte enbart ett intyg från en enstaka kurs.)
Det är för din skull du bör fråga din terapeut om detta eftersom det är du som förlorar på att bli feldiagnostiserad och om fel behandling ges med hänsyn därtill kan din skada/besvär i värsta fall bli värre, utöver all tid du förlorar.
Hos oss är du i trygga händer. Vi hjälper dig att må bra!
Förutom konventionell naprapatbehandling som inkluderar massage, ledbehandling (manipulation och/eller mobilisering), triggerpunktsbehandling och stretching så behandlar vi skadorna även med stötvågbehandling, elektroterapi, laserterapi (Low Level Laser Therapy - LLLT) samt ultraljudsbehandling. Vi erbjuder alla dessa behandlingsmetoder vid skador där det är motiverat att behandla med dessa.
Stötvågsbehandling (Extracorporeal Shockwave Therapy - ESWT)
Stötvågsbehandling eller ”extracorporeal shockwave therapy” (förkortas ESWT) är en välbeprövad och vetenskaplig dokumenterad behandlingsmetod som har visat goda behandlingsresultat på främst muskler, senor och senfästen.
Sedan 1980 då stötvågsbehandling introducerades i Tyskland har en mängd studier genomförts och behandlingsområdena breddats. I mitten av 90-talet utvecklades sk. radiell stötvågsutrustning (rESWT) vilken kan reducera och eliminera besvär i muskler, senor och senfästen. Forskning på detta visar på att stötvågsbehandlnig ofta ger goda resultat med en förbättring i 65-95 % av fallen. På vår klinik använder vi radiell stövåg.
Vetenskapen stöder idag stötvågsbehandling vid en rad olika skador och stötvåg fungerar speciellt bra vid:
-
Kalkaxel
-
Tennisarmbåge och golfarmbåge
-
Trochanterit
-
Löparknä
-
Hopparknä
-
Benhinneinflammation
-
Hälseneinflammation
-
Plantarfasciit och hälsporre
-
Mfl.
Stötvågsbehandlingen ger, förutom en ökad blodgenomströmning, även ökad vävnadsåterbyggnad, reducering av ärrvävnad samt smärtlindring.
Fördelar med stötvågsbehandling:
-
Effektiv behandling som ger snabbare läkning även på kroniska skador i senor och muskler
-
Ingen ytterligare medicinering behövs då kroppens egna läkningssystem stimuleras (vissa restriktioner finns såsom intag av NSAID mm.)
-
Kortisoninjektion och operation kan i många fall undvikas genom stötvågsbehandling
-
Risken för återfall är låg jämfört med kortisoninjektioner
-
I princip inga fysiska biverkningar (hos vissa kan det ibland uppstå en mindre rodnad eller blåmärke över behandlingsområdet)
Med tanke på ovannämnda fördelar rekommenderas idag stötvågsbehandling i första hand - före kortisoninjektioner eller kirurgiska ingrepp vid lämpliga indikationer.
Du kan inte behandlas med stötvågsbehandling om:
-
Du intar blodförtunnande läkemedel såsom Waran mfl.
-
Du har fått en kortisoninjektion i skadeområdet inom loppet av en och en halv månad (6 veckor) innan påbörjad stötvågsbehandling
-
Du intar NSAID regelbundet och inte kan göra ett uppehåll
-
Du är gravid
-
Du har blödarsjuka
-
Du har elakartade tumörer
-
Du har infekterade sår över skadeområdet
Stötvågsbehandling gör oftast ont men upplevs nästan alltid som uthärdlig eftersom behandling tar ca 5-10 minuter att utföra. Smärtan upphör när stötvågsbehandlingen är klar men det kan värka (molande värk) i skadeområdet i några dagar efter behandlingen. Vanligtvis krävs 3-8 behandlingar med 5-7 dagars mellanrum beroende på typ av skada, skadegrad och skadeområde. Vissa skador kan dock ta flera månader att läka (såsom t.ex. kalkinfällningar i axeln mfl.).
Samtidigt som du behandlas med stötvåg får du inte inta antiinflammatoriska läkemedel såsom Voltaren, Ipren, Diklofenak, Naproxen, Pronaxen mfl. Du får heller inte inta antiinflammatoriska läkemedel fem dagar före påbörjad stötvågsbehandling eller direkt efter avslutad behandlingsserie. Alvedon går dock bra eftersom det är paracetamol och tillhör inte gruppen antiinflammatoriska läkemedel. Du bör heller inte genomgå någon annan behandling parallellt för samma skada som du behandlas för med stötvåg.
Elektroterapi (likströmsbehandling, TENS, NMES m.fl.)
Elektroterapin används vid behandling av en mängd olika indikationer såsom svullnader, muskel- och skelettskador, inflammationer mm. Behandlingen kan förkorta läkningstiden avsevärt och därmed möjliggöra en snabbare återgång till arbete eller idrott.
Vi använder olika typer av elektroterapeutiska strömmar såsom likströmsbehandling (diadynamiska strömmar), TENS (Transkutan elektrisk nervstimulering) samt NMES (Neuromuskulär elektrisk stimulering) beroende på vilken typ av skada du söker för och om du vill ha mer bestående resultat eller om du t.ex. snabbt måste tillbaka till en viktig tävling och ta igen återhämtningen senare. Elektroterapi fungerar även utmärkt postoperativt då man oftast får en muskelförtvining (sk. muskelatrofi) och vill snabbt få igång nervfunktionen och muskelaktiviteten igen.
Elektroterapi ger:
-
Nästan omedelbar smärtlindring och minskar både akut och kronisk smärta
-
Förbättrad blodcirkulation och därmed bättre syresättning
-
Snabbare läkning
-
Minskad svullnad och inflammation
-
Reducerar triggerpunkter i muskler
-
Muskelavslappning
Elektroterapi bör inte utföras vid följande sjukdomar eller tillstånd:
-
Aktiv tuberkulos (TBC)
-
Maligna (elakartade) sjukdomar
-
Inopererad pacemaker (underkropp går dock bra)
-
Blödning eller blödningsbenägna tillstånd (gäller även blodförtunnande behandling)
-
Över större hudsår
Laserterapi (Low Level Laser Therapy - LLLT)
Laserterapi, Low Level Laser Therapy (LLLT) är en behandlingsmetod som tillämpas på olika fysiska tillstånd med hjälp av så kallad lågeffektslaser (även sk. kall laser eller biostimulerande laser). Observera att detta inte är en laser som används i skönhetssyfte.
LLLT tillför energi till de celler som har minskad energiproduktion - med andra ord till de celler som är skadade och som inte fungerar optimalt. Energiproduktionen accelereras i cellernas mitokondrier (cellernas kraftverk) vilket ger en snabbare läkning. LLLT fungerar därför inte på celler som redan har en optimal, eller nästintill optimal, energiproduktion.
Läkningstiden förkortas genom att kollagenbindväv nybildas, blodgenomströmningen ökar och immunförsvaret stärks (ökning av bl.a. lymfocyter och leukocyter). Detta gör att inflammationer dämpas snabbare och skadan läker. Förutom detta så lindras smärtan och endorfinproduktionen ökar.
Sammanfattningsvis ger LLLT goda behandlingsresultat och är en smärtfri behandling som påskyndar kroppens egna läkningsprocess vilket ger en snabbare och effektivare behandling av din skada. LLLT har heller inga kända biverkning.
Du kan inte behandlas med LLLT om du har följande över skadeområdet:
- Tatueringar
- Mörka leverfläckar
- Bölder/instängda bakterier
- Cancer
- Fått botoxbehandling
- Har pacemaker
Behandlingen anpassas alltid till dig som patient och vilken typ av skada du har, hur ont du har, hur länge du haft skadan och hur det uppstått mm. Behandlingen tar allt från någon minut till en halvtimme och vanligt är 1-10 behandlingar under 1-6 veckors tid. Oftast använder vi dock LLLT som ett komplement till våra andra behandlingsmetoder vilket gör att det går snabbare att bli frisk.
Ultraljudsbehandling
Ultraljud är ljud som har en så hög frekvens att det inte kan höras av människor (> 20kHz).
Vi har både kontinuerligt och pulsat ultraljud. Generellt kan man säga att kontinuerligt ultraljud är till för att få muskler avslappnande och pulsat ultraljud är till för att stimulera läkning i vävnader.
När kontinuerligt ultraljud tränger in i t.ex. en muskel så absorberas ljudet och ombildas till värme och ger därför en ökad blodgenomströmning vilket gör att muskeln slappnar av. Förutom detta så ökar produktionen av endorfiner som verkar lugnande och ger en smärtstillande effekt. Det är samma effekt som t.ex. om du skulle lägga en varm vetekudde på muskeln - värmen ger en ökad blodcirkulation som gör att muskeln slappnar av, dock tränger ultraljudet in på djupet. Kontinuerligt ultraljud kan även användas för att mjuka upp ärrvävnader.
Pulsat ultraljud används oftast på muskler, senor, ligament och fascior. Ultraljudsbehandling är också effektiv på diskbråck, diskbuktningar och nervskador. Exempel på skador som kan behandlas med ultraljudsbehandling:
- Spända och överbelastade muskler
- Mindre muskelbristningar
- Seninflammationer
- Ledvärk
- Ärrvävnad
- Rheumatoid artrit
- Diskbråck eller diskbuktningiar
- Andra nervskador
- m.fl.
Observera därför att ultraljudsbehandling och ultraljudsundersökning inte är samma sak.
Hälso- och sjukvård via försäkringsbolag
Vi är anslutna till de flesta större försäkringsbolag. Du kan därför söka hjälp hos oss för din smärta via din sjukvårdsförsäkring.
För att behandlas av oss via ditt försäkringsbolag kontaktar du först försäkringsbolaget och får ärendet godkänt innan du bokar tid hos oss.
Även om du har ett försäkringsbolag som inte är direktanslutet till oss så kan du fråga det bolaget om det går bra att behandlas hos Omega Naprapati.
Här finner du mer information samt telefonnummer till vårdplaneringen på respektive försäkringsbolag: Försäkringsbolag
Vi hjälper dig att må bra!
TM
