top of page
TOPP

FAQ - Vanliga frågor

Snabbval:

Generella frågor

FAQ1
Försäkringsbolag FAQ

Behöver jag remiss från läkare för att gå på behandling hos er?

Nej, du behöver ingen remiss för naprapatbehandling, ej heller för ultraljudsundersökning.

Du bokar tiden själv genom att ringa oss på 08-446 10 80.

 

Ingår naprapatbehandlingar i s.k. friskvård?

Nej, naprapatbehandlingar ingår inte i friskvård men ingår i hälso- och sjukvård. Vi har därför många företag och arbetsgivare som skickar sina anställda till oss för behandling och som sedan drar av kostnaden på företaget.

 

 

Kan jag ändå dra av kostnaden för naprapatbehandlingarna på företaget?

Vi har många företag som skickar sina anställda till oss för naprapatbehandlingar och drar sedan av kostnaden för dessa behandlingar på företaget. Fråga din arbetsgivare eller revisor/ekonom om hur du kan göra för att dra av naprapatbehandlingar som en kostnad på företaget liknande friskvård.

Är ni anslutna till försäkringsbolag så att jag kan behandlas hos er via min sjukvårdsförsäkring?

Ja, vi är anslutna till de flesta större försäkringsbolag:

 

  • Falck Healthcare

  • Länsförsäkring

  • SEB Trygg Liv

  • DKV Hälsa

  • Bliwa

  • If

  • Protector försäkring

  • BNP Paribas Cardif

  • SOS International

  • Folksam

  • Nordic Netcare

  • Vardia

Klicka här för att veta hur du bokar tid hos oss via ditt försäkringsbolag.

 

För att behandlas av oss via ditt försäkringsbolag kontaktar du först försäkringsbolaget och får ärendet godkänt innan du bokar tid hos oss. Även om du har ett försäkringsbolag som inte är direktanslutet till oss så kan du fråga det bolaget om det går bra att behandlas hos Omega Naprapati.

 

 

Kan ni komma till vårt företag och ge naprapatbehandlingar?

Nej, vi utför endast naprapatbehandlingar på kliniken och det är för att du ska få en så bra behandling som möjligt.

 

Den främsta anledningen till detta är att vi har så många olika behandlingsmetoder och därmed mycket behandlingsutrustning att det inte går att ta med sig dessa till ett företag/arbetsplats och det betyder därför att vi inte skulle kunna behandla er på ett optimalt sätt om vi körde ut till ert företag.

 

Därför har vi många företag som låter sina anställda besöka oss på kliniken för att få behandling. På så sätt är alla behandlingsmetoder och undersökningsmetoder tillgängliga direkt och du som patient kan då vara säker på att du får en så lämplig och specifik behandling som möjligt just för dina besvär i en lugn och professionell miljö.

 

 

Hur snabbt kan man få behandling hos er?

Väntetiden kan variera. Oftast får du en tid för behandling samma dag du ringer eller dagen därpå men periodvis har vi mycket att göra med både privatpersoner, företag och försäkringspatienter bokade samtidigt och det kan därför dröja längre tid innan en behandlingstid blir ledig.

 

Det du kan göra då är att sätta upp dig på vår väntelista så ringer vi upp dig så fort det blir en ledig tid. Du måste dock tala om för receptionisten att du vill bli uppsatt på väntelistan. Alternativt att du bokat en akutbehandling som då ligger utanför ordinarie öppettider och som kostar 1090 kr, men då får du behandling snabbt. Vårt mål är att hjälpa alla patienter så fort som möjligt.

 

Varför ska jag gå till en naprapat, går inte de flesta saker över när man tränar?

Vissa saker kan man träna bort. Har du mycket besvär och bara tränar gör detta oftast att du förstärker redan kompensatoriska mönster och då gör det mer ont eftersom du påfrestar redan överbelastade muskler. För att inte tala om hur leder, ligament, ledkapslar, senor mm. påverkas.

 

Därför är det vettigt att först undersökas och behandlas hos en naprapat för att bli av med inflammationen, spänningarna eller stelheten och träna sen. Dessutom kan det vara bra att naprapaten ger dig feedback och tips på vad du skall träna så att du tränar rätt och förebygger fler besvär.

 

 

Varför skall jag betala mer pengar till en naprapat när jag kan gå till en sjukgymnast billigare och med frikort?

Sjukgymnaster fokuserar sin utbildning på träning och rehab och är därför oftast bra på detta men till skillnad från naprapater så är inte sjukgymnaster specialiserade på behandling av skador och tillstånd i rörelseapparaten (speciellt akuta skador). Naprapater har en klart mer ingående och bredare utbildning gällande behandling av dessa åkommor jämfört med sjukgymnaster.

 

Så om du vill bli av med din smärta och behandla bort såväl akuta som kroniska skador och tillstånd är det en bra idé att uppsöka en naprapat. Du får dessutom hur som helst oftast ett träningsprogram av oss på Omega Naprapati efter avslutad behandlingsserie för att förebygga återfall eller ytterligare skador - likt träningsprogram du får av sjukgymnasten.

 

 

Vad kostar det att gå på naprapatbehandling hos er?

Det kostar 740 kr för en naprapatbehandling.

 

Vi har reducerade priser för ålderspensionärer och ungdomar eftersom vi är medvetna om deras förutsättningar och att det kan vara dyrt med naprapatbehandlingar. Vi tar därför endast 690 kr för ålderspensionärer ungdomar (under 18 år).

 

Vad tar ni för en ultraljudsundersökning?

Det kostar 990 kr för en ultraljudsundersökning. Därefter ingår det en uppföljning utan kostnad senare i behandlingsserien om det är nödvändigt (för att utvärdera läkningen av en skada efter naprapatbehandlingar).

 

 

Vad tar ni om jag skulle vilja ha mina ultraljudsbilder på skiva?

Det kostar 250 kr att få ultraljudsbilderna på skiva och det brukar ta 2-4 dagar att färdigställa.

 

 

Tar ni emot kortbetalningar?

Ja, vi tar endast emot kortbetalningar samt Swish vad gäller privatpersoner. Vi hanterar inga kontanter. För företag gäller fakturering.

 

 

Kan jag betala med faktura?

Du som privatperson kan inte betala med faktura. Vi fakturerar endast försäkringsbolag och företag efter överenskommelse.

 

 

Gäller frikort hos er?

Nej, frikort gäller inte hos oss.

 

 

När jag ringer andra naprapatkliniker så brukar de ibland inte svara på telefonen när de är upptagna med en patient.

Har ni det på samma vis?

Nej, vi har en duktig receptionist som tar emot samtliga samtal så att du som patient, försäkringsbolag eller företag får snabb och effektiv hjälp. Receptionisten hjälper dig med tidsbokningar, ändringar, fakturafrågor, frågor om våra behandlings- och undersökningsmetoder med mera. Växeln är öppen under klinikens ordinarie öppettider.

 

 

Varför har ni en avbokningstid på minst 5 arbetstimmar före avtalad tid?

De flesta kliniker, sjukhus, vårdcentraler och andra vårdinstanser har 24 timmars avbokningstid. Det vill säga att du måste avboka din tid minst 24 timmar innan avtalad tid för att inte debiteras. Vi har som villkor endast 5 arbetstimmars avbokningstid vilket är väldigt uppskattat av patienterna. Detta är för att vi ska hinna få in andra patienter som står på vår väntelista och som behöver vår hjälp.

 

Avbokar du för tätt inpå din avtalade tid så förlorar alltså en annan patient en tid där han/hon kunnat få hjälp av oss. Vi ber dig därför ta hänsyn till detta och respektera avbokningsregeln. Observera att det är 5 arbetstimmar som gäller och inte timmar (en enkel regel är om vår telefon är öppen = arbetstid, är telefonen avstängd = ej arbetstid). Sena avbokningar debiteras fullt pris utöver administrationsavgift. Observera att avbokning/bokning ej kan ske via mail.

 

 

Varför kan inte jag avboka/boka en tid via mail?

Vi försöker att läsa mailen samtliga vardagar men eftersom mailen inte läses exempelvis varje 15 minuter så kan det därför gå en längre tid innan vi ser ditt meddelande. Så för att du skall boka en tid så smidigt som möjligt eller avboka en tid med hänsyn till avbokningsregeln så ber vi dig ringa oss på 08-446 10 80.

 

Vi har en receptionist som tar emot samtliga samtal, på så sätt får du snabb och effektiv hjälp med dina önskemål.

 

Hur lång tid tar det innan jag får svar på meddelandet jag skickade via kontaktformuläret?

Vi svarar oftast på alla mail senast nästkommande vardag. De flesta får dock svar samma dag.

 

 

Hur lång är naprapatutbildningen och var läser man till naprapat?

För att bli naprapat läser man 4 år på Naprapathögskolan i Stockholm. Det finns även skolor i Helsingfors, Finland och i Chicago, USA.

Naprapatutbildningen omfattar 4 års heltidsstudier, tidsmässigt motsvarande 240 högskolepoäng.

 

För att sedan erhålla legitimation och rätten att använda den yrkesskyddade titeln ”Naprapat” krävs utöver 4 års studier även praktiska erfarenheter i form av 1 års handledd heltidstjänstgöring inom svensk hälso- och sjukvård. Det tar alltså totalt 5 år tills en naprapat blir färdigexaminerad och legitimerad.

 

Sedan kan en naprapat gå på kurser och läsa vidare för att fördjupa sig inom vissa typer av skador, olika behandlingsmetoder mm.

 

 

Kan jag komma på behandling i förebyggande syfte, även när jag inte har ont?

 

Givetvis kan du komma på behandling i förebyggande syfte, även när du inte har ont. Vi kontrollerar då status på muskulatur, rörlighet, funktion och behandlar det som behöver behandlas så att det inte eskalerar och orsakar akuta besvär. På så sätt ökar sällan besvären såsom de annars kunde ha gjort om du väntat för länge.

 

Vi har många patienter som besöker oss regelbundet i förebyggande syfte. Även idrottare får ofta naprapatbehandlingar i förebyggande syfte för att undvika mer akuta skador och för att kunna genomföra tävlingar och turneringar utan större problem.

Frågor om behandlingar

FAQ 2

Sker behandling redan från första naprapatbesöket?

Ja, hos oss sker behandling redan från första naprapatbesöket. Efter en utförlig undersökning så börjar behandlingen och beroende på vilken diagnos som ställs så får du den/de lämpligaste behandlingsmetoderna för din diagnos.

 

 

Hur många behandlingar behöver jag för att bli frisk?

Denna fråga är svår att svara på. Det varierar enormt beroende på vilken/vilka besvär eller skador du har, graden av skada, hur länge du haft skadan och hur den uppstått.

 

Dessutom är vi alla olika, både vad gäller ålder, träningsform, träningsintensitet och frekvens mm. samt andra faktorer som kan påverka läkningsförmågan (tungt/påfrestande arbete, rökning etc.). Antalet behandlingar är oftast betydligt fler för en som t.ex. haft ont i ryggen eller nacken i 10-12 månader än någon som haft ont i 4-5 dagar. Av den anledningen är det bra att besöka oss och påbörja behandling så snart som möjligt och därmed förkorta läkningstiden.

 

En bedömning görs alltid vid första besöket och naprapaten berättar då ungefär hur lång tid och hur många behandlingar som du beräknas behöva, samt vad du ska tänka på hemma för att förkorta läkningstiden.

 

 

Brukar man få några biverkningar/behandlingsreaktioner efter en naprapathandling?

Ibland ja och ibland nej. Det beror även på vilken/vilka behandlingsmetoder som utförs och med vilken intensitet. Vissa metoder ger mer/kraftigare behandlingsreaktioner än andra.

 

Exempel på behandlingsreaktioner är träningsvärk, trötthet och ömhet där man till exempel blivit masserad.

 

 

Hur länge har man behandlingsreaktioner?

Allt från några timmar till, i sällsynta fall, närmare en vecka. Normalfallet är att behandlingsreaktionerna varar i ca 1-2 dagar efter behandlingen. Vissa patienter får dock inga kännbara behandlingsreaktioner.

 

 

Behandlar naprapater endast ryggar?

Nej, naprapater behandlar så mycket mer än bara ryggar. Naprapater är duktiga på att behandla ryggar och nackar. Förutom detta behandlar vi även allt från handskador, axelskador, höftskador, knä- och fotskador till mer akuta skador.

 

På grund av våra många behandlingsmetoder på Omega Naprapati (elektroterapi, laser, ultraljudsbehandling, stötvågsbehandling samt konventionell naprapati) kan vi behandla skador som många andra naprapater har svårt att behandla i det akuta skedet. Några vanliga exempel på sådana skador är akuta fotstukningar, stora muskelbristningar, lårkakor, akuta slemsäcksinflammationer, svullnader mm.

 

Så oavsett var du har ont, ring eller maila oss och fråga så hjälper vi dig vidare på bästa sätt!

 

 

Behandlar ni barn med naprapati?

Ja, vi behandlar barn (både ungdomar och yngre barn) med naprapati och vi anpassar våra behandlingsmetoder därefter. Behandlingen skiljer sig då ofta från vuxna. Vissa saker utför man inte på barn såsom exempelvis manipulation (”knäcka” ryggen/nacken) mm. Ej heller behandlar vi barn med exempelvis ultraljudsbehandling och stötvågsbehandling eftersom detta kan störa tillväxtzonerna. Vi behandlar inte spädbarn.

 

 

Jag är gravid, kan jag fortfarande gå på naprapatbehandling?

Det beror på vilken månad du är gravid i.

 

Många gravida får ont i ryggen pga. annorlunda biomekanik och rörelsemönster än de är vana vid. Vi kan därför hjälpa dig som är gravid i månad 4-8 med hjälp av mjukare muskulär behandling i form av massage, pressur, stretching samt enklare hemövningar.

                                                                                                               

Under de första 3 månaderna utför vi naprapatbehandling endast om det handlar om skador i s.k. extremiteter, dvs. händer, armbågar, axlar, knän och fötter. Vi utför alltså ingen djupare behandling av rygg under dessa 3 månaderna eftersom första trimestern (första 12 veckorna) är den känsligaste perioden för embryot/fostret. Vi utför heller ingen naprapatbehandling under den 9:e månaden i graviditeten.

 

Under hela graviditeten utför vi ingen manipulation av ryggraden (”knäcka” ryggen/nacken).

 

Ultraljudsundersökning går dock bra under hela graviditeten. Om du är gravid ring gärna oss och rådfråga innan du bokar tid för behandling.

 

 

Tar man av sig alla kläder då man får naprapatbehandling?

Nej, men den del av kroppen som skall behandlas måste förstås vara avklädd för att kunna både undersökas och behandlas. Professionella naprapater jobbar med stor respekt och varsamhet så att du aldrig behöver känna dig obekväm.

Samt om du exempelvis har besvär med axeln så behöver du inte ta av dig byxorna och vice versa.

 

 

Jag vill endast ha massage, kan jag få det?

Absolut. När du ringer och bokar tid för naprapatbehandling så kan du tala om att du endast vill ha massage på denna naprapatbehandling. Massagen räknas inte som friskvård utan som naprapatisk behandling.

 

Behandlande massage ingår vanligtvis i alla våra naprapatbehandlingar men vill du enbart ha massage utan manipulation, mobilisering, elektroterapi, laser eller andra behandlingstekniker så kan du välja bort allt det och få enbart en helkroppsmassage.

 

 

Får jag träna samma dag som jag varit på naprapatbehandling för att hålla igång?

Oftast bör träning undvikas samma dag som du fått naprapatbehandling för att kroppen skall återhämta sig och beroende på vilken diagnos som ställs så kan träning ibland till och med öka risken för bakslag eller förvärra skadan. Vid vissa diagnoser kan man dock träna samma dag som behandling, detta talar vi om för dig. Det går dock oftast bra att träna INNAN behandling men inte EFTERÅT. Fråga oss gärna när du bokar tid.

 

 

När får jag svaret från min ultraljudsundersökning?

Du får svaret direkt - under samma tillfälle som ultraljudsundersökningen. Beställer du ultraljudsbilderna på skiva så tar dessa 2-3 dagar att färdigställas.

 

 

Vad händer om det visar sig att jag har en diagnos som ni inte kan behandla, remitteras jag vidare då?

Beroende på vilken diagnos som ställs så blir du rekommenderad att gå till en lämplig specialist för den diagnosen eller de undersökningar/prover som behöver göras för att få en specifik diagnos (blodprover, röntgen mm.). Denna bedömning gör vi på första besöket – vi bedömer till vilken instans du skall gå vidare efter att vi gjort en utförlig undersökning och bedömning av ditt tillstånd/skada.

 

 

Kan ni ge några exempel på vad era patienter söker för? Vad kan ni hjälpa mig med?

Några exempel på skador och tillstånd som våra patienter söker till oss för är:

  • Akut smärta, långvarig värk eller rörelseinskränkning i t.ex:

    • Axeln

    • Armbågen

    • Handen

    • Höften

    • Bäckenet

    • Knäet

    • Foten

  • Ryggskott

  • Nackspärr

  • Stukad fot

  • Huvudvärk, spänningshuvudvärk, migrän.

  • Muskelskador (muskelruptur (”muskelbristning”), lårkaka m.fl.).

  • Inflammation i senor som t.ex. hopparknä, löparknä, hälseneinflammation, plantarfasciit.

  • Kroniska/svårläkta åkommor såsom tennisarmbåge, golfarmbåge, carpaltunnelsyndrom.

  • Akuta skador såsom stukad fot, muskelbristning, kontusion (krosskada på t.ex. muskel).

  • Musarm

  • Ischias

  • Inklämningar i t.ex. axeln, höften mm.

  • Hälsporre

  • M.fl.

 

 

Vad är det jag kan undersöka med ultraljud hos er och vad är det bra för?

Vi utför s.k. muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik (MSKUL) vilket betyder att vi tittar på bl.a. muskler, senor, ligament, ledband, brosk mm. Vi utför alltså inte fosterdiagnostik, hjärta, lungor eller andra undersökningar på inre organ.

 

Ultraljudsundersökning är ett bra sätt att se, mäta och utvärdera många olika typer av skador för att få en så korrekt diagnos som möjligt. Detta gör att vi därför kan sätta in en korrekt och specifik behandling för din diagnos och du blir frisk betydligt snabbare.

 

Eftersom det även ingår en uppföljning av ultraljudsundersökningen efter en behandlingsserie så kan man ha den första undersökningen som en referens för att se hur stor progress som skett  (vid exempelvis en muskelbristning, hälseneinflammation, tennisarmbåge m.fl.).

 

Här är några exempel på vad vi undersöker med ultraljud:

  • Leder (inflammation, vätska eller andra skador i leder):

    • Axelled

    • Armbågsled

    • Handled

    • Höftled

    • Knäled

    • Fotled

  • Muskler (t.ex. muskelbristningar eller "sträckningar")

  • Senor (t.ex. inflammerade och förtjockade senor)

  • Ligament

  • Ledkapsel (t.ex. Frozen shoulder)

  • Bursa (slemsäcksinflammation)

  • Brosk (t.ex. artros)

  • Osteofyter (benpålagringar)

  • Nerver (nerventrapment)

  • Vätska, blod (svullnader och akuta vätskefyllnader)

  • Kärl (kärlinväxt sk. neovaskularisering)

  • M.fl.

 

 

Finns det något som man inte kan se med ultraljudsundersökning?

Ja, man kan inte diagnosticera skador i ryggraden såsom diskbråck, diskbuktningar, kotkompression etc., ej heller korsbandsskador eller stressfrakturer.

 

 

Vad ska jag tänka på innan mitt besök hos er?

Några saker att tänka på är:

  • Kom alltid minst 10 minuter innan din tid, speciellt vid första besöket så att du hinner fylla i en hälsodeklaration innan behandlingen börjar.

  • Ta aldrig någon värktablett samma dag som du besöker oss eftersom det då är svårt att göra en korrekt undersökning och bedömning av ditt tillstånd.

  • Är du förkyld eller känner att du håller på att bli sjuk så bör du avvakta med naprapatbehandlingen tills du blir frisk eftersom behandlingen kan trigga igång eller förvärra symptomen.

  • Vill du avboka eller ändra en bokad tid tänk då på att göra detta enligt våra villkor på minst 5 arbetstimmar innan så att andra patienter också kan få hjälp.

  • Gott om gratis parkering finns utanför kliniken.

  • Det är också gångavstånd till busshållplats.

Avbokning 5 h

TM

Vi hjälper dig att må bra!

bottom of page